снимки Сувенирни кукли в народни носииКукла, изобразяваща Апостола на свободата, сътвориха

...
снимки Сувенирни кукли в народни носииКукла, изобразяваща Апостола на свободата, сътвориха
Коментари Харесай

Патриотизъм или кощунствен кич? Направиха кукла на Апостола на свободата Васил Левски

снимки Сувенирни кукли в национални носии

Кукла, изобразяваща Апостола на свободата, сътвориха майсторките Силвия Георгиева и Валентина Златанова, съобщи DCNEWS. Пловдивчанките, които станаха известни с това, че преобразяват кукли „ Барби “ и „ Кен “ в българки и българи, облечени с обичайни национални носии, този път изненадаха с родолюбив план, разказва Даниела Добрева.

Идеята за Левски била на Валя, която неотдавна към този момент е организатор в Етнографския музей под тепетата. Споделила на приятелката си, че от дълго време желае да направи кукла, която да изобразява Дякона. Силвия прегърнала концепцията и двете почнали да я трансформират в действителност. „ Рядко работим по една и съща кукла, нормално всяка прави своите, само че този път се включихме и двете “, описа Силвия Георгиева.



Нейно дело са изписването на лицето, част от носията – ръкавите на сакото, яката, ботушите, копчетата, шапката и ремъците. Валя пък изработила предницата на сакото и панталона. Кокардата била дело на ковач, който я изработил от месинг. Пловдивски майстор-тюфекчия, който скоро ще се нанесе в едно от ателиетата на ул. „ Стръмна “ в Стария град, направил сабята.

Цялата работа лишила няколко месеца, до момента в който се доближи до приключен тип, изясни Силвия. По думите й към този момент има мераклии, които желаят да закупят куклата Левски.



Двете майсторки считат да създадат още мини облици на български революционери. Вече имат концепция лицата на кои велики българи да претворят, само че към този момент пазят в загадка имената им. Обмислят да оформят цяла сбирка „ Велики българи “, която пък ще бъде ориентирана към колекционерите. Защото всеки бод, всеки подробност от носиите и униформите на куклите, които вършат, са направени от тях с достоверни материали. А Левски е единствено началото.

„ Какините “, както са нарекли себе си Силвия и Валентина, не престават да вършат и куклите си с достоверни носии. В момента шлагер са нестинарките, поръчките за които не секват.

 



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши комента
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР